Zamieszczone przez Hanz2k
Zdzierające się boczne rączki od wewnątrz
Zwiń
X
-
Zdzierające się boczne rączki od wewnątrz
Temat chyba znany większości użytkownikom, od użytkowania od pierścionków albo nie wiem czego jeszcze rączki są pozdzierane z tego "tworzywa" ala gumowego ? Wygląda to średnio, widzę że pod spodem prześwituje normalny plastik... pytanie jak sobie z tym radziliście ? Bo myślałem o dokupieniu bocznej nakładki na rączki i wymianie... albo tak sobie wczoraj pomyślałem że może całkiem tą "gumę" wytrzeć i będzie jednolicie ?
-
-
Witam
ja myślę zrobić tak samo z uchwytami jak proponujepawelpap. Po 200 000 km te nakładki trochę nie za ciekawie wyglądają ( szczególnie z przodu) , zastanawiałem się jak by zetrzeć delikatnie ta gumę , to by został sam czarny plastik ( był by trochę śliski ), ale to jest chyba lepszy sposób niż obecny wygląd tych nakładek, koszty nowych tez są nie małe, a po pewnym czasie to wróci.
Czekamy na jakieś inne propozycje.1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
do początku 2006 r zadaje się były rączki z"gumą", po 2006 wprowadzono nowsze rączki, zwykły chamski plastik który już się nie zdziera ale jest średnio miły w dotyku. te gumowane uchwyty są już niedostępne w ASO, koszt tych nowych uchwytów do drzwi kierowcy to ok 80zł
[ Dodano: Pon 31 Sty, 11 13:13 ]
eww. można to koleić folią- tu tenat dot. folii http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=44504 :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Yarwaco się dzieje w golfach IV i passatach B5
Zamieszczone przez Maru 123po 2006 wprowadzono nowsze rączki
Komentarz
-
-
pawelpap, to jest tylko wierzch reszta jest przy tapicerce drzwi . Całość trzyma się na 3 blaszkach , a wymiana jest naprawdę szybka. Żeby wyjąc trzeba podważyć śrubokrętem przez otwór w uchwycie ( każdy ma 1) i cala sztuka demontażu , tylko blaszki mocno trzymają , te blaszki są z haczykami które wbijają się w plastik .1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
Odświeżę troszkę temat bo zabieram się w końcu za wymianę (jak mi wycenią części ), i teraz prośba bo oprócz nakładek na rączki czeka mnie wymiana tej listwy srebrnej na drzwiach lewych... i teraz z tego co się doczytałem ... nakładka na rączkę drzwi pasażera podważa się z góry i dołu i powoli odchodzi... nakładka od kierowcy tam gdzie są przyciski w którym miejscu najlepiej zacząć aby nie porysować części która zostaje ... i najważniejsze bo z tego co pamiętam aby wymienić tą listwę srebrną trzeba zdjąć cały boczek ? Proszę mnie wyprowadzić z błędu gdybym się mylił a jak nie wdzięczny byłbym za jakąś instrukcję najlepiej z fotkami
Komentarz
-
-
pawelpap, nakładka na rączkę drzwi pasażera ma takie małe wcięcie na łączeniu ( jakby od spodu ), tam się podważa i wychodzi. Nakładkę u kierowcy musisz podważać od przodu auta ( najlepiej nożem do masła - jest sztywny i nie za ostry ). Podnosisz do góry przód tej nakładki i dalej podważasz idąc w stronę tyłu auta ( może siedzieć dosyć mocno ). Samego tyłu nie podważaj, bo tam jest taki jak by plastikowy trzpień, który jest obsadzony w tapicerce. Jak zaczniesz tam podważać to się ułamie. Jak odskoczą wszystkie zatrzaski to całą nakładkę przesuniesz lekko do przodu i wyjdzie.
Co do listew ozdobnych to niestety trzeba zdjąć całą tapicerkę ( chyba że spróbujesz je "na siłę podważyć i wyłamać - ale nie polecam ). A i jeszcze jedno samych tych listew nie można dostać w ASO ( tylko całe boczki tapicerki ), no chyba, że już je masz z jakiejś rozbiórki...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Dzięki wielkie za odpowiedź ... no mam nadzieję że tam gdzie kupuje części będą mieli tą listwę ... jak nie pozostaje mi szukać na szrocie
[ Dodano: Sob 19 Lut, 11 13:47 ]
jak byłby ktoś jeszcze taki miły i podał jakiegoś linka do fotorelacji zdejmowania tapicerki z o2 .. na forum znalazłem relację z o1 ale nie jestem pewien czy ma przełożenie na wyższy model
Komentarz
-
-
Gość
to w O2 daja ta gowniana "gumke" na uchwyty, dziwie sie bardzo, myslalem ze ten blad ich czegos nauczyl. u ojca w seacie wyglada to tragicznie. Ktos pisal ze szczyscil ta gume do golego plastiku i jest ok.
Komentarz
-
Najlepsze jest to że zakupiłem górną część tam gdzie są przełączniki, oraz na rączkę pasażera... miała przyjść taka pokryta gumą... przyszła zwykła plastikowa... z tego co się dowiedziałem na przód produkują tylko te plastikowe... a co najlepsze podobno na tył produkują dalej te pokryte gumą tylko ! nie wiem ile w tym prawdy ale szukam dalej zwykłych plastikowych nakładek na tył... może ma ktoś numery katalogowe tylnych nakładek na rączki oraz dolnej nakładki tam przy kierowcy gdzie są przełączniki od szyby... ?
Komentarz
-
-
Walczyłem kiedyś z tym gumowym pokryciem i w sumie kupiłem w ASO za 80zł nowy panel. Na starym sprawdziłem wszystkie dostępne mi rozpuszczalniki i żaden nie chciał tego ruszyć. Pozostaje tylko mechaniczne zdrapanie całej tej powłoczki gumowej, wyrównanie drobnym papierem ściernym i lakier. Jest to chyba jedyna metoda, przynajmniej ja nie znalazłem innej.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Vojtek nice czym to robiłeś ? U mnie skączyło się tak że jako na przód przyszło mi plastikowe tak więc niedługo przyjdą mi po długim czekaniu nakładki na tylnie rączki prawa i lewa + dolna część nakładki po nakładę od przycisków tak aby wszystko było z jednej stajni ... mała uwaga u większości sprzedawców te rączki na tył kosztowały 250 - 170 zł za szutkę! :shock: Mi udałio się zamówić za 40 zł sztuka , jak wymienię dam fotorelację
Komentarz
-
-
Nie dawalem zadnego lakieru gume zdarlem nozykiem potem pasta scierna firmy sonax i wykonczenie pasta tempo efekt przerosl moje oczekiwania.Praca zmudna,ale efekt tak jak mowie mnie zaskoczyl jest to poprostu dobrze wypolerowane po zalozeniu wyglada jeszcze lepiej polecam moja metodeSkoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente
Komentarz
-
Komentarz